Επιμορφωτικο Κεντρο "Χαριλαος Φλωρακης"

αρωγός της επιστημονικής έρευνας και της ιστορικής αλήθειας

Έξι διαλέξεις για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Ενας πλούτος υλικού για την ιστορία και τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τίτλο «Εξι διαλέξεις για τον ΔΣΕ», που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμορφωτικού Κέντρου (Βιβλιοθήκη/Αρχείο) της ΚΕ του ΚΚΕ «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ), παρουσιάστηκε σε εκδήλωση το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο Επιμορφωτικό Κέντρο.

Το υλικό αυτό αποτελεί εργασία των φοιτητριών Δήμητρας Αδάμ και Αλεξάνδρας Τσαγρή, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος που παρακολουθούσαν με τίτλο «Τεχνολογίες Μάθησης - Επιστήμες της Αγωγής» στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε και δημιουργήθηκε με την καθοριστική συμβολή του ΕΚΧΦ και με αξιοποίηση ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ, είχε αρχικά τη μορφή του MOOC (Massive Open Online Courses - μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ως εργασία εξαμήνου και κέντρισε το ενδιαφέρον των φοιτητών, πολλοί από τους οποίους δεν γνώριζαν για τον ΔΣΕ.

Περισσότερα

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη του 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης.

Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας.

Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής).

Στη διάθεση των επισκεπτών βρίσκονται και πάνω από 3.000 βιβλία σχετιζόμενα με τις επεξεργασίες του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος καθώς και τις κοινωνικές επιστήμες. Ο εμπλουτισμός τόσο του αρχείου όσο και της βιβλιοθήκης είναι συνεχής.

Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Περισσότερα

Συμβάλλετε στην προσπάθεια ανάδειξης μεγάλων ιστορικών στιγμών

Φίλες και φίλοι του Επιμορφωτικού Κέντρου “Χαρίλαος Φλωράκης”

Πολλοί από εσάς είχατε τη δυνατότητα, είτε μέσω των σχετικών ιστοσελίδων του Κόμματος, είτε παρακολουθώντας κάποιες από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις για το ΔΣΕ και την ιστορία του ΚΚΕ, να διαπιστώσετε και προσωπικά τη μεγάλη αξία που έχει για το ΚΚΕ και για το λαϊκό κίνημα η συνεχής προσπάθεια συγκέντρωσης, διάσωσης και αξιοποίησης αρχειακού υλικού.

Αν το 2016 λόγω και της συμπλήρωσης 70 χρόνων, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα ντοκουμέντα και τα αντικείμενα τα σχετικά με την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η ερχόμενη χρονιά είναι αφιερωμένη στα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης.

Το ΚΚΕ φιλοδοξεί μέσα από επεξεργασίες, διάφορες εκδόσεις και πλήθος εκδηλώσεων και εκθέσεων να αναδείξει την τεράστια σημασία της, όχι μόνο για τις προηγούμενες αλλά και για τις σημερινές γενιές εργαζομένων.

Με αφορμή αυτήν την επέτειο κάνουμε έκκληση στον καθέναν και την καθεμιά που διαθέτει σχετικά υλικά (συμπεριλαμβανομένων και των υλικών που σχετίζονται με τους κατά καιρούς εορτασμούς αυτού του γεγονότος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πχ αφίσες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, μπροσούρες, διάφορες ηχογραφήσεις και κινηματογραφικό υλικό, κλπ) να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια, προσφέροντάς τα στο ΚΚΕ για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία τους από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή τους. Αλλά και όσον αφορά στα αρχειακά τεκμήρια που για διάφορους λόγους, δεν μπορείτε ή δεν επιθυμείτε να αποχωριστείτε, τεκμηριωμένα ψηφιακά αντίγραφα είναι επίσης ευπρόσδεκτα. (Περισσότερες  πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συμβάλλετε, στην ιστοσελίδα http://arxeio.kke.gr/contact_us )

 

Νέα αρχειακά τεκμήρια

Η περίοδος 1950-1967 και οι αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων στη χώρα μας και στη διασπορά

Καθώς η πολύχρονη και κοπιώδης προσπάθεια αποκατάστασης των αρχείων συνεχίζεται στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Περισσό, η ηλεκτρονική σάρωση ενός αξιοσημείωτου αριθμού εντύπων της περιόδου 1950-1967 κατέστησε δυνατή και τη δημιουργία αντίστοιχης ενότητας και στο Επιμορφωτικό Κέντρο “Χαρίλαος Φλωράκης”.

Σε πρώτη φάση η νέα ενότητα (Γ) περιλαμβάνει 987 νέα τεκμήρια με αναφορά σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής ζωής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα 13 φύλλα παράνομων εφημερίδων, που εξέδιδε το ΚΚΕ στην Αθήνα και στην επαρχία μέχρι την διάλυση των παράνομων κομματικών οργανώσεων, έντυπα αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων (ανάμεσά τους μπροσούρα του Γαλλικού ΚΚ με τις εκτιμήσεις για τα γεγονότα του Μάη/Ιούνη 1968), αλλά και η μεγαλύτερη υποενότητα, αυτή των συνδικαλιστικών εντύπων (199 τεκμήρια), όπου προεξέχει η εφημερίδα “Ελεύθερα Συνδικάτα” του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ) καθώς και ο “ Ναυτεργάτης” και διάφορες προκηρύξεις και μπροσούρες της ΟΕΝΟ.

 

Περισσότερα