ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
10 χρόνια λειτουργίας Επιμορφωτικού Κέντρου “Χαρίλαος Φλωράκης” Εκτύπωση

10 χρόνια αρωγός της επιστημονικής έρευνας και της ιστορικής αλήθειας

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης.

Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας.

Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής).

Στη διάθεση των επισκεπτών βρίσκονται και πάνω από 3.000 βιβλία σχετιζόμενα με τις επεξεργασίες του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος καθώς και τις κοινωνικές επιστήμες. Ο εμπλουτισμός τόσο του αρχείου όσο και της βιβλιοθήκης είναι συνεχής.

Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Το Κέντρο με τα τεκμήρια που διαθέτει έχει τις προϋποθέσεις να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη γνωριμία με αυθεντικές πηγές της ιστορίας - της ταξικής πάλης και μεγάλους σταθμούς στη σύγχρονη ιστορία, στην Ελλάδα και διεθνώς. Φιλοδοξεί να υποδεχτεί ακόμα περισσότερους εργάτες και εργάτριες, ιστορικούς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και γενικότερα όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια.

Οι συλλογές περιλαμβάνουν ντοκουμέντα από την 100χρονη πορεία και δράση του ΚΚΕ:

 • Επίσημα Ντοκουμέντα του ΚΚΕ και υλικά των συνεδρίων του, αποφάσεις σωμάτων της ΚΕ, από την Ίδρυση του έως σήμερα.

 • Κομματικές Εφημερίδες, περιοδικά, προκηρύξεις και άλλα έντυπα του ΚΚΕ από όλη την Ελλάδα, την πολιτική Προσφυγιά και από διάφορες χώρες.

 • Αρχειακό υλικό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

 • Πρώτα σοσιαλιστικά έντυπα στην Ελλάδα.

 • Ντοκουμέντα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του γυναικείου κινήματος και της νεολαίας.

 • Έντυπα διαφόρων ρευμάτων πολιτικής σκέψης και δράσης στην Ελλάδα (σοσιαλιστικά, εθνικιστικά κ.α.). καθώς και ντοκουμέντα του αντικομμουνισμού.

 • Σημαντικές συλλογές περιοδικών τέχνης και πολιτισμού.

 • Καταλόγους με νεκρούς του αγώνα.

Πρόσφατα οι συλλογές μας εμπλουτίστηκαν με:

 • πλήρες αρχείο του Ριζοσπάστη έως το 1999, καθώς και με αυτό της προδικτατορικής Αυγής (1952-1967).

 • Αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Φωνή της Αλήθειας» που μαζί με τα προϋπάρχοντα του “Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας” και της «Ελεύθερης Ελλάδας» καλύπτουν όλη την περίοδο 1947 -1974.

 • Επιπλέον σειρές εφημερίδων της πολιτικής προσφυγιάς.

 • Σπάνια βιβλία των αρχών του 20ου αι. και του Μεσοπολέμου.

Ο κάθε ερευνητής μπορεί να γνωρίσει:

 • Τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών: για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 • Όλες τις αποφάσεις σωμάτων του ΚΚΕ που διαμόρφωσαν τη στρατηγική – προγραμματική του αντίληψη, που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του κινήματος.

 • Το ρόλο του ΚΚΕ στην επαναστατική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, μέσα από τη δράση οργανώσεων νεολαίας του ΚΚΕ, μέσα από υλικά της ΟΚΝΕ και της ΚΝΕ, καθώς και άλλων οργανώσεων όπως η ΕΠΟΝ και η ΔΝΛ.

 • Την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών στο πεδίο της τέχνης, της πρωτοπόρας σκέψης και δημιουργίας.

 • Τα χιλιάδες ξεχωριστά παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών του λαού. Ντοκουμέντα της δράσης του ΚΚΕ σε περιόδους απαγόρευσης της δράσης του, σε φυλακές και εξορίες.

 • Κορυφαίες περιόδους της ταξικής πάλης όπως ήταν η πάλη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, μέσα από χιλιάδες τεκμήρια, διαταγές, αναφορές, ειδήσεις, προκηρύξεις... Το ίδιο και την εξέλιξη ιστορικών γεγονότων στις δεκαετίες του 50-60 καθώς και στην περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας

 • Τη συμμετοχή της νεολαίας σε αυτούς τους αγώνες.

Το υλικό του κέντρου μπορεί να συμβάλει στην παρακολούθηση των γεγονότων από μέρα σε μέρα, για όλες αυτές τις σημαντικές περιόδους.

 
Το Επιμορφωτικό Κέντρο “Χαρίλαος Φλωράκης” σας καλεί να συμβάλλετε στην προσπάθεια ανάδειξης μεγάλων ιστορικών στιγμών Εκτύπωση

Φίλες και φίλοι του Επιμορφωτικού Κέντρου “Χαρίλαος Φλωράκης”

Πολλοί από εσάς είχατε τη δυνατότητα, είτε μέσω των σχετικών ιστοσελίδων του Κόμματος, είτε παρακολουθώντας κάποιες από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις για το ΔΣΕ και την ιστορία του ΚΚΕ, να διαπιστώσετε και προσωπικά τη μεγάλη αξία που έχει για το ΚΚΕ και για το λαϊκό κίνημα η συνεχής προσπάθεια συγκέντρωσης, διάσωσης και αξιοποίησης αρχειακού υλικού.

Αν το 2016 λόγω και της συμπλήρωσης 70 χρόνων, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα ντοκουμέντα και τα αντικείμενα τα σχετικά με την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η ερχόμενη χρονιά είναι αφιερωμένη στα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης.

Το ΚΚΕ φιλοδοξεί μέσα από επεξεργασίες, διάφορες εκδόσεις και πλήθος εκδηλώσεων και εκθέσεων να αναδείξει την τεράστια σημασία της, όχι μόνο για τις προηγούμενες αλλά και για τις σημερινές γενιές εργαζομένων.

Με αφορμή αυτήν την επέτειο κάνουμε έκκληση στον καθέναν και την καθεμιά που διαθέτει σχετικά υλικά (συμπεριλαμβανομένων και των υλικών που σχετίζονται με τους κατά καιρούς εορτασμούς αυτού του γεγονότος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πχ αφίσες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, μπροσούρες, διάφορες ηχογραφήσεις και κινηματογραφικό υλικό, κλπ) να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια, προσφέροντάς τα στο ΚΚΕ για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία τους από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή τους. Αλλά και όσον αφορά στα αρχειακά τεκμήρια που για διάφορους λόγους, δεν μπορείτε ή δεν επιθυμείτε να αποχωριστείτε, τεκμηριωμένα ψηφιακά αντίγραφα είναι επίσης ευπρόσδεκτα. (Περισσότερες  πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συμβάλλετε, στην ιστοσελίδα http://arxeio.kke.gr/contact_us )

Ταυτόχρονα, το 2017 συμπληρώνονται και 50 χρόνια από την επιβολή της επταετούς στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας και την έναρξη της  αντιδικτατορικής πάλης, όπου και πάλι οι κομμουνιστές, μαζί και με πολλούς άλλους αγωνιστές βρεθήκανε στην πρώτη γραμμή. Τα αρχειακά τεκμήρια, που σχετίζονται με αυτήν τη δράση αποτελούν μια δεύτερη ενότητα στην οποία το Κόμμα μας δίνει βάρος αυτό το διάστημα και σας καλούμε να συμβάλλετε με οτιδήποτε σχετικό υλικό (επιστολές, ψηφίσματα και έντυπα από τις φυλακές και τις εξορίες, καλλιτεχνήματα πολιτικών κρατούμενων, αντιδικτατορικές προκηρύξεις, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα, κρατικά έγγραφα, κλπ).

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τους λαούς, όπου η επιδείνωση των συνθηκών ζωής πάει χέρι, χέρι με την διαστρέβλωση της ιστορίας των κοινωνικών αγώνων, η προσπάθεια εύρεσης, διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης των ιστορικών τεκμηρίων είναι ευθύνη όλων μας!