ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Εκθέσεις
Έκθεση αρχειακού υλικού με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη Εκτύπωση

Με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη και στα πλαίσια του γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ, στο Επιμορφωτικό Κέντρο εκτός από την πολιτική συγκέντρωση τιμής και μνήμης  (22/5/2015) η Κ.Ε. του ΚΚΕ διοργανώνει και έκθεση σπάνιου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού που σχετίζεται τόσο με την 75χρονη οργανωμένη δράση του κομμουνιστή  ηγέτη όσο και με τις κορυφαίες στιγμές του λαϊκού κινήματος αυτής της περιόδου (οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες της δεκαετίας του '30, εργατικοί αγώνες στην κατεχόμενη Αθήνα, ο ΕΛΑΣ και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, το σθένος και η αντοχή των κομμουνιστών στις φυλακές και εξορίες, κλπ.).
Η έκθεση θα διαρκέσει  έως την Τετάρτη 27/5/2015, κατά τις ώρες λειτουργίας του Επιμορφωτικού Κέντρου.

 
Έκθεση εντύπων του λαϊκού κινήματος για την ισοτιμία της γυναίκας Εκτύπωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη) το Επιμορφωτικό Κέντρο (Βιβλιοθήκη/Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ) "Χαρίλαος Φλωράκης" διοργανώνει έκθεση με πρωτοσέλιδα εντύπων που αφορούν στους διαχρονικούς αγώνες για την ισοτιμία της γυναίκας. Στις προθήκες του ΕΚΧΦ παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα εφημερίδων και εξώφυλλα από μπροσούρες και βιβλία αφιερωμένα στους αγώνες για την ισοτιμία της γυναίκας, ακόμα και σε πολύ δύσκολες αλλά κορυφαίες περιόδους της ελληνικής ιστορίας (μεταξική δικτατορία, φασιστική Κατοχή, εμφύλιος, κλπ). Τα εν λόγω έντυπα και πληθώρα άλλων παρόμοιων βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή στο Αρχείο του ΕΚΧΦ και είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό 6-13 Μαρτίου 2015, τις μέρες και ώρες λειτουργίας του ΕΚΧΦ (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-17.00). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν νωρίτερα με το Κέντρο στο τηλέφωνο 2106851129.

 
Εκθεση εντύπων της ΕΠΟΝ Εκτύπωση

Η 23η Φλεβάρη 1943 είναι μια ημερομηνία βαθιά χαραγμένη στην ιστορία και τη συνείδηση του λαού της χώρας μας, ως μέρα ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ, της μαζικότερης μέχρι σήμερα λαϊκής οργάνωσης νέων.
Το Επιμορφωτικό Κέντρο (Βιβλιοθήκη/Αρχείο της Κ .Ε. του ΚΚΕ) “Χαρίλαος Φλωράκης” τιμώντας αυτή την ιστορική επέτειο, τους πάνω από 600.000 ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες, που συμπεριλαμβάνουν και τους πάνω από 32.000 ανταρτοεπονίτες, τους πάνω από 1300 ήρωες-μάρτυρες της ΕΠΟΝ, όσο και  την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ στην συγκρότηση και ανάπτυξη της ΕΠΟΝ διοργανώνει έκθεση με χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα νεολαιίστικων εντύπων του απελευθερωτικού αγώνα. Τα συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα του πλούτου των εντύπων της περιόδου 1941-44, που μπορεί να βρουν οι ενδιαφερόμενοι σε ηλεκτρονική μορφή, στο αρχείο του Επιμορφωτικού Κέντρου.
Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό ως τις 5 Μαρτίου 2015, τις μέρες και ώρες λειτουργίας του ΕΚΧΦ (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-17.00). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν νωρίτερα με το Κέντρο στο τηλέφωνο 2106851129.

 
24/4/2014 -10/5/2014 Εκτύπωση

Έκθεση πρωτοσέλιδων και προκηρύξεων αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά λειτουργεί στο χώρο μας το διάστημα 24/4/2014 -10/5/2014.
Από την Πρωτομαγιά του 1902, που ο Σταύρος Καλλέργης δημοσίευε στην εφημερίδα του “Σοσιαλιστής – Όργανον των Κοινοκτημονικών Κοσμοπολίτικων Αρχών”  το “Πρόγραμμα Σοσιαλιστικόν Κοινοκτημονικόν”, τους ηρωικούς εργατικούς αγώνες της Πρωτομαγιάς της δεκαετίας του 1930, την ένδοξη Πρωτομαγιά του 1943, τον γιορτασμό της από τους μαχητές του ΔΣΕ στη γραμμή του πυρός, τις αντιδικτατορικές πρωτομαγιάτικες διακηρύξεις και χαιρετιστήρια του ΚΚΕ, της ΕΣΑΚ και της ΕΑΣΚΕΝ, των κρατούμενων γυναικών στις φυλακές Αβέρωφ και των κομμουνιστών συνδικαλιστών από το Παρθένι της Λέρου, μέχρι τη Διακήρυξη της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Πρωτομαγιάς (1986), όλος αυτός ο πλούτος ιστορικών πηγών είναι στη διάθεση όχι μόνο του κάθε ερευνητή, αλλά και της κάθε κομματικής οργάνωσης, του κάθε μαζικού και συνδικαλιστικού φορέα, που θέλει να παρουσιάσει στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωσή του και μια σχετική έκθεση με προκηρύξεις, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, κλπ.

 

 


 

 

 

 

 
10/11/2013 - 30/11/2013 Εκτύπωση

Εκθεση παράνομου υλικού από την αντιδικτατορική δράση των κομμουνιστών, την περίοδο 1967-74.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 3