Ιστορικο

Ιστορικό του Επιμορφωτικού Κέντρου 'Χαρίλαος Φλωράκης'

“Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω. Ό,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, τη Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του.”
Σ΄αυτό το Κόμμα που τίμησε σε όλη του τη ζωή ο Χαρίλαος Φλωράκης διέθεσε το σπίτι στο οποίο ζούσε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, ως το θάνατό του στις 22/5/2005. Αυτό ακριβώς το σπίτι στεγάζει σήμερα με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ το Επίμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη – Αρχείο “Χαρίλαος Φλωράκης”, θεωρώντας ότι έτσι πραγματοποιείται με τον καλύτερο τρόπο η πολιτική διαθήκη του αξέχαστου συντρόφου μας.
Τα εγκαίνια του Επιμορφωτικού Κέντρου έγιναν στις 11 Ιούνη του 2007 και από τότε λειτουργεί σε καθημερινή βάση προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την ιστορική έρευνα και μελέτη της πλούσιας ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη χώρα μας.

 

22 ΜΑΗ 2006

Με την συμπλήρωση ενός χρόνου φυσικής απουσίας του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη, το φιλόξενο σπίτι του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ στο Χαλάνδρι άνοιξε και πάλι ως «Βιβλιοθήκη - Αρχείο "Χαρίλαος Φλωράκης" - Επιμορφωτικό Κέντρο ΚΚΕ», αυτή τη φορά, καθώς ως τέτοιο θα λειτουργήσει έπειτα από απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, νέοι εργάτες, υπάλληλοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, αλλά και συγγενείς και προσωπικοί φίλοι του Χαρ. Φλωράκη ξεναγήθηκαν στο σπίτι από αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι εξάλλου με ομόφωνη απόφασή τους μετονόμασαν την οδό Πυθίας, όπου βρίσκεται το σπίτι, σε οδό Χαρίλαου Φλωράκη.

 

11 ΙΟΥΝΗ 2007

Εγκαινιάστηκε το Επιμορφωτικό Κέντρο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, έγινε ένα σημαντικό βήμα για «τη σπορά» που μένει, με τα εγκαίνια του Επιμορφωτικού Κέντρου «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης».
Η βιβλιοθήκη - αρχείο με υλικά για την ιστορία του ΚΚΕ, για την πορεία του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, άνοιξε τις πόρτες της σε εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων, άλλους ερευνητές, ιστορικούς, καθηγητές, μελετητές και νέους επιστήμονες, φοιτητές, σωματεία εργαζομένων και συλλόγους.
Σε κλίμα συγκίνησης συναγωνιστές και σύντροφοι του Χαρίλαου Φλωράκη που επισκέπτονταν το σπίτι του όσο αυτός ζούσε, εργαζόμενοι και νεολαίοι που διψούν να μάθουν για την ηρωική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για το παρελθόν της τάξης τους και του ελληνικού λαού, βρέθηκαν στα εγκαίνια του επιμορφωτικού κέντρου που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ. Περιηγήθηκαν με δέος και θαυμασμό στους χώρους όπου φιλοξενούνται η βιβλιοθήκη και το ηλεκτρονικό αρχείο.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι μία γωνιά του Επιμορφωτικού Κέντρου με το γραφείο, τα προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσε καθημερινά ο σύντροφος Χαρίλαος, με φωτογραφίες, τα παράσημά του και βιβλία που διάβαζε στην εξορία, όπως το «Βοήθημα νέας Ιστορίας της Ελλάδος» και το «Υλισμός και εμπειριοκριτικισμός».

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στα εγκαίνια του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκη – Αρχείο “Χαρίλαος Φλωράκης” στις 11/6/2007

Απαιτείται διαρκής αγώνας στον τομέα της θεωρίας και των ιδεών

«Δύο χρόνια έκλεισαν από τη μέρα που ο Χαρίλαος Φλωράκης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ισχυρή και άσβηστη τη μνήμη μιας διά βίου προσφοράς στο εργατικό και γενικότερο λαϊκό κίνημα, από το μετερίζι του ΚΚΕ».

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία της στα εγκαίνια του ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Η ΚΕ του ΚΚΕ - συνέχισε η ομιλήτρια - από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκε την ανάγκη να τιμήσει τον Χαρίλαο Φλωράκη όχι μόνο γιατί επί χρόνια είχε υπεύθυνη θέση στο Κόμμα, αλλά γιατί η παρουσία και η δράση αναδείχτηκε σε ιδιαίτερα σύνθετους και δύσκολους καιρούς, τόσο στην πρώτη φάση νόμιμης λειτουργίας του Κόμματος στην Ελλάδα, ύστερα από πολύχρονη παρανομία και ημιπαρανομία, όσο και στην περίοδο των μεγάλων ανατροπών, της νίκης της αντεπανάστασης, τότε που δυστυχώς αρκετοί και σημαντικοί κομμουνιστές ηγέτες, με διεθνή δράση και φήμη, προτίμησαν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του αντίπαλου, να σκύψουν το κεφάλι μπροστά στις απρόσμενες δυσκολίες.

 

Περισσότερα

Ξενάγηση στους χώρους και στην έκθεση του επιμορφωτικού κέντρου "ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ"