Η διαφώτιση στον ΔΣΕ
Ξεχωριστή σημασία είχε η ιδεολογικοπολιτική δουλειά στον ΔΣΕ. Αναπτύχθηκε πλούσια εκδοτική δραστηριότητα (εφημερίδες, περιοδικά, μπροσούρες κι άλλα). Από τον Ιούλη του 1947 άρχισε να εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός “Ελεύθερη Ελλάδα”. Η διαφωτιστική δουλειά στις γραμμές του ΔΣΕ γινόταν με ιδεολογικά μαθήματα, διαλέξεις, μαθήματα για το πρόγραμμα και το καταστατικό του ΚΚΕ, πάντα σε συνθήκες πολεμικής ετοιμότητας και δράσης. Παράλληλα, με τον τηλεβόα, τμήματα του ΔΣΕ απευθύνονταν στους στρατιώτες του αστικού στρατού για να μην πολέμουν ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό. Για την οργάνωση της διαφώτισης είχε συγκροτηθεί Γραφείο Διαφώτισης στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.
«Ο μαχητής που κρατά γερά το όπλο του μαθαίνει με την πολιτική δουλειά πώς να το χρησιμοποιεί καλύτερα προς όφελος του λαού, είναι ένας συνειδητός μαχητής που ξέρει τις επιδιώξεις του ΔΣΕ την άμεση σύνδεσή του με το λαό και είναι έτοιμος κάθε ώρα και στιγμή να δώσει τη ζωή του για την υπόθεση του λαού».
(Από άρθρο για τη διαφώτιση στα τμήματα του ΔΣΕ)

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα έντυπα του ΔΣΕ, ο ραδιοσταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα» 16 Ιούλη 1947, οι ειδικές εκδόσεις, ο τηλεβόας.
Στις αρχές του 1948 έβγαιναν συνολικά 35 εφημερίδες του ΔΣΕ και 5 της ΔΝΕ με συνολική μηνιαία κυκλοφορία 300.000 φύλλα.

Η εκδοτική παραγωγή αυξήθηκε σταδιακά από 39 βιβλία και περιοδικά το 1947, σε 161 το 1948 και 220 το 1949. Τους πρώτους δέκα μήνες του 1948 το σύνολο των εντύπων που εξέδωσαν το ΓΑ και οι Ι, ΙΙΙ, VΙΙ και VIII Μεραρχίες του ΔΣΕ έφτασε τα 7.000.000.
Μαχήτρια του ΔΣΕ απευθύνεται με τηλεβόα στους στρατιώτες του αστικού στρατού για να μην πολεμούν ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό
Όπως έγραψαν οι λογοτέχνες Κ.Μπόσης και Α.Σπήλιος που ήταν στο βουνό, στο σακίδιο των μαχητών του ΔΣΕ «μπορεί να μην έβρισκες ψωμί μέσα, αλλά βιβλία (…) θα έβρισκες σίγουρα».
Οργανώνονταν καλλιτεχνικές βραδιές (τραγούδι, χορός, ποίηση, μουσική), ενώ λειτουργούσε Θίασος και Κινηματογραφικό Συνεργείο.